Bylinné recepty

Sirup z arónie od maminky

1 kg rozmixované drti  3 g kyseliny citronové 3 dcl vody Zamíchat a nechat 12 hodin stát. Vylisovat a nechat usadit kal. 1 l čiré šťávy 1,3 kg cukru 2 g sorbanu draselného Po rozpuštění cukru naplníme do lahví a uložime do sucha a chladna. 

—————

Mátový sirup

Připravíme si:  2 l vody, 2 citrony, 2 velké hrsti lístků máty, 10 g kyseliny citronové, 1,7 kg cukru Postup: čisté lístky máty pokrájíme nahrubo a uložíme je do vyšší nádoby, já je dávám do 3litrové sklenice. Citrony umyjeme a na 10 minut ponoříme do vody s octem, opláchneme. Tím je zbavíme špinavého konzervačního potahu. Potom je nakrájíme na plátky a přidáme k mátě a zalijeme vodou. Necháme asi den marinovat zakryté papírovým ubrouskem. Občas promícháme a propícháme citrony. Druhý den se výluh přecedí přes kávový filtr nebo jemné sítko do hrnce. Přidá se cukr a kyselina citronová. Na mírném ohni zahřejeme na 70 až 75 stupňů, abychom zachovali aromatické látky. Mícháme až se cukr zcela rozpustí. Hotový sirup plníme do čistých horkých lahví nebo sklenic na šroubovací víčko, obrátíme dnem vzhůru. Mátový sirup s jemně perlivou minerálkou, kostkami ledu a plátkem citronu je opravdu chutný a lahodný nápoj. Pohár můžeme ještě přizdobit lístky čerstvé máty.

—————

Mátový sirup se třtinovým cukrem

Doba přípravy: 20 min příprava, hodinku macerace Suroviny: 500 ml vody 500 g třtinového cukru 50 g čerstvých mátových lístků Postup přípravy receptu Vodu s třtinovým cukrem svaříme na hustý tmavý sirup, vsypeme nadrobno nakrájené čerstvé mátové lístky a necháme krátce přejít varem. Odstavíme, pevně přiklopíme a necháme hodinu macerovat. Pak sirup přes plátýnko scedíme do láhve.

—————

Smrkový med a sirup

SMRKOVÝ MED a SIRUP SMRKOVÝ MED  Loni, někdy na začátku května jsem vyzkoušela recepty na smrkový med a také sirup ze smrkových výhonků. Musím upřímně říct, že jsem nadšená. Med má nádhernou barvu, úžasnou vůni a skvělou chuť, navíc, na rozdíl od např. pampeliškového medu, krásně zhoustne, aniž byste museli přidávat jakékoli želírovací přípravky, nebo med několik hodin vyvařovali do požadované hustoty. Sirup je zlatavě čirý, velmi chutný a samozřejmě velmi léčivý. Suroviny -mladé výhonky ze smrkových větviček (do 5 cm), měli by se trhat do 15.5.,natrhejte si plnou 5ti litrovou lahev -krystalový cukr na 5l výhonků jsem použila 2kg cukru, ale med byl sladký až moc, klidně by stačilo 1,5kg. Záleží ale na každém z Vás. -citrony zhruba 2-3 podle velikosti -1,5l vody Postup Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut…..je to důležité, bez povaření se výhonky vyluhují velmi...

—————

MEDUŇKOVÝ SIRUP SESTRY DAMIÁNY bez vaření

MEDUŇKOVÝ SIRUP SESTRY DAMIÁNY bez vaření
Převaříme 5l vody a necháme vychladnout. Přidáme 100g kyseliny citronové, zamícháme a nasypeme meduňku, kterou jsme předtím důkladně propláchli vodou na cedníku. Čím víc meduňky, tím silnější sirup bude.  Necháme 24 hod louhovat, občas promícháme. Meduňka za tu dobu zbledne a sirup zežloutne. Pak scedíme přes gázu a přidáme cukr. Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru. Zakonzervujeme 2 sáčky kyseliny sorbové. Už nevaříme, jen mícháme, až se cukr rozpustí a naléváme do lahví.  Stejným způsobem připravujeme sirup z lipového květu, mateřídoušky, dobromysly, petrklíče. Pouze bezinkový květ odměřujeme, na 5 litrů vody asi 80 květů. Sirupy se připravují bez vaření. Účinné látky pouze trochu zeslábnou působením kyseliny citronové. Pokud je skladujeme jako kompoty v chladnější místnosti, vydrží rok. Někdy se nahoře vytvoří jakoby zátka, kterou po otevření odstraníme.

—————

Meduňkový sirup

Na přípravu sirupu je třeba:   asi dvacet delších stonků meduňky 1 kg krystalového cukru 1 sáček (20g) kyseliny citrónové 1,7 převařené vody   Ze stonků meduňky jsem otrhala lístky a namočila je do již zchladlé převařené vody. Stejné množství sirupu lze vyrobit i z menšího množství meduňky, ale když nějaký ten lísteček přihodíte, barva i chuť sirupu budou intenzivnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin.   Další den listy odstraníme z jejich vodní lázně a tekutinu přelijeme, nejlépe přes plátno, do hrnce. Na sporáku pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme asi tři minuty přejít varem a je hotovo. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.   V těchto horkých dnech si tak můžeme smícháním s vodou nebo minerálkou připravit velmi chutný osvěžující...

—————

Mátový sirup

Připravila jsem si: větší svazek máty 1 kg krystalového cukru 1 sáček (20g) kyseliny citrónové asi 2 litry převařené vody   Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin.       Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce, nejlépe přes plátno. Na sporáku ji pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Když se cukr rozpustí, necháme roztok asi tři minuty přejít varem. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.   Po celý rok nám může sirup sloužit jako základ pro výrobu domácích limonád. Stačí ještě přidat třeba pár čerstvých mátových lístků, šťávu z jakéhokoliv citrusu nebo kousky nakrájeného ovoce. Kostičky ledu pak můžeme oživit zamraženými lístky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek. A v době podzimní a sychravé si můžeme domácím sirupem osladit čaj.   Na...

—————

—————

Sirup z černého bezu od Věrušky - vychytávky

Výroba sirupu je hračka a když dodržíte pravidla, vydrží vám uskladněný v lednici klidně do dalšího léta. Beru zpět, nevydrží, ať jej uděláte kolik chcete, stejně se rychle vypije Na zhruba 2,5 l sirupu potřebujete asi 30 velkých květenství, které operete pod tekoucí vodou a vyženete všechny broučky. Dá se použít i neopraný, to v zásadě nedoporučuji, omezíte tím množství pylu a ušetříte případnou alergickou reakci (kterou jsem si takto zkusila i já, coby naprostý nealergik, inu čeho je moc…). Svaříte 2 l vody = přivedete k varu a necháte chvíli bublat. Svařenou vodu necháte vychládnout a květenství do ní ponoříte. Celé to dáte luhovat do lednice (do chladu) na asi 24 hodin. V této fázi můžete přidat třeba jeden na plátky nakrájený citron s chemicky neošetřenou kůrou, ale není to nutné. Pak vodu už pěkně bezově ovoněnou slijete přes sítko vyložené gázou/plátýnkem do hrnce. Matky, co znají látkové pleny, klidně použijí místo gázy separační ubrousky, fungují báječně. K ovoněné...

—————

Sirup z květů červného bezu

Tento sirup je maximálně vhodný pro užívání v době nachlazení, při kašli a rýmě, ale působí také potopudně a snižuje horečku. Je lehce močopudný a pomáhá léčit nemoci ledvin a močových cest, posiluje cévní stěny a ulevuje při bolestech hlavy a migrénách. Recept: 30 květů černého bezu, 1,5 litru vody, 2 větší citrony bez jadérek na plátky (nebo lžíce kyseliny citronové), 1 - 1,5 kg cukru - vodou opláchnuté květy vložíme do hrnce, přidáme nakrájený citron a přelijeme vodou. Krátce povaříme a necháme 24 hodin odstát. Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu uvedeme do varu. Mícháme dokud se všechen cukr nerozpustí a vaříme dokud sirup nezačne houstnout. Ještě horký nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a necháme obrácený dnem vzhůru až do vychladnutí.

—————