
Pirohy
05.03.2016 08:40Suroviny:
Na masovou směs:
0,5 kg krkovice
2x kyselé zelí v sáčku
20 dkg hub (čerstvé, nebo sušené hříbky)
sůl
pepř
Na těsto:
0,5 kg hladké mouky
asi 3 dcl vody
Postup přípravy receptu
Omyjeme krkovici a dáme vařit. Zelí dáme vařit také, osolíme a do vody můžeme hodit půlku bujónu. Maso vařím asi hodinu a čtvrt...zelí tak 30 min. Houby uvaříme také. Vše necháme vystydnout.
Použijeme mixer, nebo mlýnek na maso k namletí masa a zelí (předtím ho zbavíme přebytečné vody), houby také umeleme. Vše smícháme, nebo pokud se nám vejde do mixeru vše je to lepší. Směs dochutíme solí a pepřem.
Z hladké mouky a vody vypracujeme těsto, které se nebude lepit a zároveň půjde dobře vyválet. Podle konzistence přidáme mouku nebo vodu. Těsto vyválíme aby mělo tloušťku asi 1 až 2 milimetry. Sklenkou o průměru 4-5 cm vykrajujeme do těsta kolečka. Lžící nabereme směs a tvarujeme pirohy do naducaných polokroužků. Slepený okraj polokroužku můžeme dekorovat přimáčknutím vidličky :) Takto krásné pirožky dáme ješte na pár minutek vařit do lehce posolené vody. Občas zamícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu. Až budou, vyplavou na povrch :)
Pirohy podáváme s kouskem másla a kysanou smetanou.
Dobrou chuť
Poznámka
Recept jsem získala od kamarádky babičky z Polska. I když jsou pirohy časově náročnější jídlo, dělám je ráda. Jak získáte grif, jde to snadno. Navíc se dají snadno zamrazit a vám pak třeba odpadne starost co k večeří :) Dají se jíst i samotné. Moje rodina je zbožňuje, určitě stojí za to investovat čas a zkusit je :)
—————